Bydło nizinne czarno-białe to duże, długonogie bydło, osiągające 1,4 – 1,5 m wysokości w kłębie. Tułów i boki łaciate, czarno-białe, o bardzo zróżnicowanym udziale i rozmieszczeniu obu barw, głowa jest jednak zawsze czarna z mniejszą lub większą białą strzałką (znamieniem) na czole.
Rasa ta jest bardzo rozprzestrzeniona zwłaszcza w północnej połowie Niemiec, hodowana jest jednak także w całej środkowej Europie.
Choć bydło nizinne czarno-białe dostarcza całkiem dobrej jakości mięsa, znane jest jednak przede wszystkim z bardzo wysokiej mleczności. Przeciętna krowa tej rasy produkuje rocznie około 6 tysięcy litrów wysokiej jakości mleka, co odpowiada dziesięciokrotnej masie jej ciała.
Rasa ta powstała prawdopodobnie na ciągnących się od Danii do Holandii nizinach, gdzie już w XVI wieku ceniono ją za mleczność. Obecne linie hodowlane, cechujące się wyjątkowo wysoką wydajnością mleczną, powstały w XX wieku, wskutek krzyżowania ze szczególnie okazałymi zwierzętami pochodzącymi z amerykańskich hodowli.
Bydło nizinne czarno-białe rozpowszechnione jest obecnie na całym świecie i stanowi najczęściej hodowaną rasę bydła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz