Są to zwierzęta, które nie zapadają w sen zimowy, w związku z czym muszą gromadzić zapasy żywności na okres zimy. Żywią się wyłącznie roślinami: korą i łykiem drzew i krzewów, szczególnie wierzby, osiki, brzozy, a także roślinami zielnymi. Jesienią, jako zapasy na zimę, zatapiają gałęzie, do których dostają się pokonując czasem pokrywę lodu. Bobry są aktywne nocą i o zmierzchu. Poszczególne rodziny zamieszkują odizolowane terytoria. W przypadku rzek jedna rodzina zajmuje, w zależności od liczby osobników i wielkości rzeki, odcinek od 100 m do 3 km. Zwykle rodzina składa się z pary dorosłych zwierząt oraz ich jedno- i dwuletnich dzieci. Młode rodzą się na początku lata (2-3 szt.) i są od razu owłosione i widzące (odróżnia je to od innych gryzoni w Polsce).
Pod koniec XIX w. bobry zostały prawie całkowicie wytępione na terenie Polski, ponieważ masowo łapano je ze względu na cenne futro, jak i dla pozyskiwania tzw. stroju bobrowego (wydzieliny gruczołów mającej zapach piżma), cenionego dawniej w lecznictwie i przemyśle perfumeryjnym. Bobry łapane były również dla mięsa, które ze względu na łuski pokrywające ogon było uważane za danie postne. Obecnie występuje u nas około 1500 osobników, głównie w rejonie Pojezierza Mazurskiego. Od roku 1973 podjęto w Polsce na szeroką skalę przesiedlenie bobrów na inne tereny, można je więc obecnie spotkać w wielu rejonach kraju. Największym zagrożeniem dla bobrów są zanieczyszczenia wód oraz terenów bagiennych.
W Polsce bóbr europejski jest pod ochroną.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz